Ja arī tu ar nepacietību gaidi pavasari, šis būs darbiņš tieši tev! Izaudzē zaļumus uz palodzes un dažu dienu laikā tiec pie veselīgiem gardumiem.
Kad vairs nevari sagaidīt pavasari, ir īstais laiks to ienest pašam savās mājās. Iespējams, tu jau kādreiz esi mēģinājis uz palodzes izaudzēt lociņus no sīpoliem. Bet vai esi mēģinājis diedzēt sēklas?
Tas nav nemaz tik sarežģīti! Tev būs nepieciešamas šādas lietas:
- Diedzējamās sēklas. Mums pa ceļam bija veikals Depo, tāpēc iegādājāmies tur lēcas, kressalātus, pikanto maisījumu un redīsus. Taču tās var nopirkt arī citos veikalos, piemēram, Cenu klubā, tera.lv, lavandas.lv un citur. Iegūglē vārdus “diedzējamās sēklas” un izvēlies.
- Plastmasas “siltumnīca” jeb diedzētava. Mēs to pirkām K-Senukai par 4,48 eiro.
- Ūdens smidzinātājs, lai vienmērīgi varētu mitrināt sēklas.
- Lielā marle, ko ieklāt diedzētavas apakšā. Tā palīdzēs saglabāt nepieciešamo mitrumu. Nopērkama aptiekā.

Lai viss izdotos, sākumā sēklas jānoskalo. Mēs tās iebērām sietiņā un zem tekoša krāna ūdens skalojām. Kad tas izdarīts, var likt mērcēties uz pāris stundām. Ieber kādā traukā sēklas un pārlej ar ūdeni. Pēc pāris stundām tās var izklāt diedzētavā. Precīzu mērcēšanas laiku varēsi izlasīt uz sēklu iepakojuma. Parasti ir tā – jo lielākas sēklas, jo ilgāk jamērcē.



Ievēro!
- Katru dienu apsmidzini sēkliņas, lai tās vienmēr būtu mitras. Mēs to darījām 3 reizes dienā.
- Diedzētavu nedrīkst likt tiešos saules staros. Sēkliņām ir vajadzīga gaisma un siltums, bet tām nepatīk tieša saules gaisma.
Mēs mēģinājām diedzēt arī, izmantojot speciālus komplektus – trauciņus, kuros iekšā ceolīts – vērtīgs minerāls un augsnes uzlabotājs. Taču rezultāti bija daudz sliktāki, nekā diedzējot uz marles. Sēklas dīga daudz lēnāk. Turklāt, tas sanāk daudz dārgāk (maksā ap 2 eiro). Iekšā mazāk sēklu, nekā parastajās paciņās.



Pati lielākā vilšanās bija diedzēšanas komplekts ar lucernas sēklām. Lai gan tās maksāja visdārgāk (vairāk nekā 5 eiro), sēklas uz dīkšanu bija pavisam slinkas.


Izmēģini pats un iesaisti vecākus! Tas varētu būt jūsu kopīgais pavasara eksperiments. Turklāt rezultāts ir ļoti veselīgs un gards.
Labu apetīti! 🙂
Leave a Reply