Vai brūnais ir gardāks par balto? Bet varbūt tas ir veselīgāks? Lasi un noskaidro, kur slēpjas atšķirība!

Daudzi atzīst, ka brūnā cukura garša ir intensīvāka un pat nedaudz labāka nekā baltā, jo baltais cukurs dod tikai saldu garšu, bet brūnajam piemīt īpaša garša “rozīnīte”.

Kurš veselīgāks?

Cukurs tiek gatavots no cukurniedrēm vai cukurbietēm, tās skalojot ūdenī, iegūstot biezsulu, kristalizējot jeb iegūstot cukura kristālus un atdalot tos no brūnā sīrupa jeb melases*.
Brūnais ir tas pats cukurs, tikai no tā nav atdalīta melase. Brūnajā cukurā ir vairāk tādu svarīgu uzturvielu kā kalcijs, magnijs un pat B vitamīns, nekā baltajā cukurā. Tomēr arī no tā ir jāuzmanās — pārmērīga brūnā cukura lietošana var kaitēt cilvēka veselībai tāpat kā baltais cukurs.

Gatavošanas knifiņi

Lai cik dīvaini šķistu, brūnajā cukurā ir vairāk šķidruma, nekā baltajā cukurā. Arī produktu gatavošanas procesā brūnais cukurs uzsūc vairāk šķidruma nekā baltais. Piemēram, cepumi, kuri pagatavoti ar
balto cukuru, liksies nedaudz vairāk izplūduši un zaudējuši formu, nek cepot tos ar brūno cukuru. Cepumi ar brūno cukuru tikpat kā nemainīs sākuma formu, jo mīklas šķidrumu tas uzsūks daudz labāk un neļaus tai tik ļoti izplūst.

Ilustrētā skaidro
*Melase: tumšs, biezs šķidrums, kas paliek pāri pēc cukura kristalizācijas un ūdens izdalīšanas.

Teksts: Sintija Zankovska

Foto: gettyimages.com