Kas tev nāk prātā, kad izdzirdi vārdu “kaķis”? Pūkains, mīlīgs zvēriņš, kas labprāt ieritinās tev klēpī? Taču ne visi kaķu dzimtas pārstāvji ir tik jauki un piemīlīgi… Daži ir īsti plēsoņas! Iepazīsti 7 kaķu lielos radiniekus savvaļā!

Amūras tīģeris
Pazīstams ne tikai ar svītraino kažoku, kas tam medībās lieliski palīdz maskēties. Amūras tīģeris ir arī labs peldētājs un ar tik skaļu balsi, ka tā rēcienu var dzirdēt pat 3 km attālumā. Mazuļi mammai medībās līdzi dodas jau no 6 mēnešu vecumu. Iespējams, tieši tāpēc šie tīģeri ir tik izcili mednieki, jo mācās jau no mazotnes 🙂 Tīģeris upurim uzbrūk no slēpņa ar strauju lēcienu. Tas var būt pat 9 m tāls un 2 m augsts.

Pūkainais manuls
Patiesībā šis savvaļas kaķis izmēros līdzinās mājas kaķim, turklāt izskatās ļoti mīksts un mīlīgs. Taču izskats var būt maldinošs, jo arī manuls ir mežonīgs mednieks. Tas ikdienu pavada alās un klinšu plaisās, no tām izlienot tikai tad, kad ir pienācis laiks sagādāt maltīti vai iezīmēt savu teritoriju. Manula ausis novietotas zemāk nekā citiem kaķu dzimtas pārstāvjiem. Arī ķepas ir neparasti īsas. Tas savvaļas kaķim piešķir pavisam īpatnēju izskatu.

Cīnītājs rūsganais lūsis
Kaķu dzimtas pārstāvjiem diennakts gaišajās stundās parasti tīk gulšņāt un atpūsties. Taču rūsganais lūsis mēdz būt aktīvs gan dienā, gan krēslas stundās – atkarībā no sezonas un medījuma aktivitātes tajā. Lūši ir vientuļnieki. Mātītes savu teritoriju ar citiem dalīt nevēlas, taču tēviņi reizēm to pieļauj. Rūsganais lūsis ilgi spēj iztikt bez barības, taču vienā maltītē var notiesāt patiesi daudz un veidot tauku rezerves, no kurām pārtiek nebaltās dienās.

Karalis lauva
Pavisam noteikti zināmākais no visiem lielākajiem kaķiem. Parasti lauvas dzīvo barā, taču jauni tēviņi mēdz arī izvēlēties vientuļnieku dzīvi. Labākas mednieces ir lauvenes, kas kopīgiem spēkiem baram nomedī maltīti. Lauvas pārtiek no citiem zīdītājiem – zebrām, bifeļiem, savvaļas cūkām, degunradžiem, žirafēm un pat nīlzirgiem. Taču nesmādē arī mazākus kustoņus, piemēram, zaķus un putnus. Vai zināji, ka piedzimstot mazajiem lauvēniem astes galā nav pušķīša? Tas parādās tikai ap 7 mēnešu vecumu.

Reti sastopamā Floridas puma
Amerikas otrs lielākais kaķis ir puma, taču bieži to mēdz dēvēt arī par kalnu lauvu vai kuguāru. Visretākā pasuga ir Floridas puma – dabā sastopami aptuveni 150 sugas pārstāvju. Puma ir slaida un ļoti atlētiska – augstumā tā uzlēc 5,4 m, taču tālumā pieveic pat 12 m. Parasti dzīvo vienatnē vai kopā ar mazuļiem, līdz tie sasniedz briedumu un spēj uzsākt patstāvīgu dzīvi.

Maskēšanās meistars sniega leopards
Ļoti labi spēj nomaskēties apkārtējā vidē un ir grūti saredzams. Visbiežāk izvēlas mitināties nomaļās, cilvēkiem grūti pieejamās vietās, tādēļ to skaits savvaļā nav zināms. Vasarā sniega leopards dzīvo augstāk kalnos, taču ziemā nokāpj nedaudz zemāk, lai vieglāk piekļūtu barībai.

Putnu mednieks karakals
Vidēji lielais kaķu dzimtas pārstāvis medībās ir varens lēcējs. Tas uzlec pat 3 m augstumā, lai noķertu lidojošu putnu. Parasti karakala medījumi nepārsniedz 5 kg svaru. Bez ūdens dzeršanas karakals spēj iztikt vairākas dienas, jo šķidrumu tas uzņem arī no medījuma. Līdzīgi kā lūsim, arī karakalam ausu galos ir pušķīši, kas parasti pārsniedz pusi no visas auss lieluma. Mīl dzīvot vienatnē, reizēm pāros.

Foto: Gettyimages.com