Barības pārstrādāšana govij ir diezgan sarežģīts process, tāpēc ir nedaudz aplami teikt, ka apēstā zāle uzreiz pārvēršas par pienu. Uzzini kā tas notiek!

Kur nonāk zaļā zāle
Govs apēstā zāle tiek sagremota un pārveidota tai vajadzīgajās olbaltumvielās, taukos, vitamīnos utt. Daļa no šīm vielām tālāk tiek izmantota enerģijas ražošanai, lai gotiņai būtu spēks staigāt un ganīties. Vēl daļa tiek izmantota govs ķermeņa un orgānu “būvniecībai”. Bet vēl kāda uzturvielu daļa tiek izmantota, lai piena dziedzeros veidotu pienu. Vajadzīgās uzturvielas pienā nonāk pēc aptuveni 2 dienām.

Kur paliek zaļums
Zāle ir zaļa, jo tajā ir hlorofils(augos esošais zaļais pigments). Gotiņas organismā hlorofils nav nepieciešams, tāpēc gremošanas procesā tas tiek izvadīts no ķermeņa. Piena balto krāsu veido tajā esošais kalcijs un tauki. Kaulos un zobos arī ir kalcijs, tāpēc tie ir balti. Govs ir atgremotājs. Tas nozīmē, ka šādam dzīvniekam ir liels četrdaļīgs kuņģis un apēstā barība tiek pārstrādāta divas reizes. Šīs īpašības dēļ govs var ēst tādus augus, kurus citi dzīvnieki nespētu sagremot.

Kā govs apēstā zāle pārtop pienā

  1. Govs norij daļēji sakošļātu zāli.
  2. Zāle nokļūst kuņģa lielākajā
    nodalījumā — spureklī. Tur zāli
    kuņģa muskuļi saberž sīkākās
    daļiņās. Pēc 30–60 min govs atrij
    mazliet no saberztās zāles un tad
    to atkal sakošļā.
  3. Otrreiz sakošļātā barība nonāk
    pārējos kuņģa nodalījumos: aceknī,
    grāmatniekā un tad glumeniekā.
  4. Aceknī sakrājas daļēji
    pārstrādāta barība, kas caur
    grāmatnieku ieplūst īstajā kuņģī
    (glumeniekā).
  5. Grāmatnieks aiztur rupjās
    barības daļiņas un, ja nepieciešams,
    saberž tās vēl smalkāk.
  6. Glumenieks ir vienīgais kuņģa
    nodalījums, kurā izdalās kuņģa
    sula, tāpēc to dēvē par “īsto kuņģi”.
  7. Ar asinīm uzņemtās barības
    vielas virzās uz tesmeni.
    Tur notiek barības vielu
    pārveidošana pienā.

TEKSTS, FOTO: REDAKCIJAS ARHĪVS