Kāds ir pāva “kāzu” priekšnesums? Cik ilgi aug viena krāšņā pāva spalva un kurš tēviņš mātītēm šķiet vispievilcīgākais? Noskaidro faktiņus par pāvu!

  • Aste aizņem pat vairāk nekā 60% no putna kopējā ķermeņa garuma. Pāvs ir liels fazānu dzimtas vistveidīgs putns, kas pazīstams krāšņās un mirdzošās astes dēļ. Riesta laikā tēviņš pagriežas pret mātīti un izpleš asti kā vēdekli, lai piesaistītu tās uzmanību. Lai “kāzu” priekšnesuma efekts būtu vēl lielāks, tēviņš izplesto asti arī pakrata.
  • Katra pagarinātās virsastes segspalva beidzas ar krāsainu “aci”. Pāva astei var būt vairāk nekā 100 “acu”. Tās sāk augt jau ziemā, pavasarī ir “darba kārtībā”, bet vasaras otrajā pusē izkrīt.
  • Ir divu sugu pāvi — Indijas un zaļais pāvs. Krietni retāks ir zaļais pāvs, tā eksistence dabā ir apdraudēta.
  • Aste aizņem pat vairāk nekā 60% no putna kopējā ķermeņa garuma.
  • Pāvu mātītes spalvām nav “acu”.
  • Jo vecāks un spēcīgāks tēviņš, jo aste garāka un “acu” vairāk, jo mātītei tēviņš šķiet pievilcīgāks. Zinātnieki eksperimentējot ir nogriezuši putnam dažas astes “acis” un konstatējuši, ka mātītes interese par šo tēviņu zūd.