Mīlīgs, liels un visai smieklīgs – tā parasti raksturo lielo pandu. Taču ne visi zina šos aizraujošos faktiņus par iemīļoto dzīvnieku. Lasi un uzzini!

Pandu mazuļi piedzimst rozā. Jā, tiem nav melni baltā, pandām tik raksturīgā apspalvojuma. Turklāt mazuļi zīdītāju pasaulē ir vieni no mazākajiem – 900 reižu mazāki nekā viņu mamma. Un sver tikai 90-150 gramu. Piedzimstot tie vēl neredz un nerāpo līdz pat trīs mēnešu vecumam. Sešos mēnešos mazie pandēni jau sper pirmos soļus augšup kokos.

Lielais panda ir apdraudēta un reta dzīvnieku suga. Pasaulē to palicis mazāk nekā 1000. Savulaik tās brīvi mitinājās Ķīnas kalnos, taču nu atrodami vien sešās Ķīnas mežu dzīvotnēs. Pandu skaits sarūk, jo ir apdraudētas to iemīļotās teritorijas. Iedzīvotāju skaits Ķīnā turpina pieaugt, un pandām kļūst arvien šaurāk. Pandas ikdienā pārtiek no 25 dažādu veidu bambusiem, tāpēc ir svarīgi, lai tie būtu pieejami. Katra bambusu šķirne zaļo noteiktā laikā – dzīvnieciņam vajadzīgi visi, lai visu cauru gadu būtu ko ēst.

Pandas ir vientuļnieki. Ar citiem pandām tie pārsvarā satiekas tikai pārošanās sezonā – pavasarī. To palīdz izdarīt pandu varenā oža – viens otru tie saož pat ļoti lielos attālumos.

Pandām ir seši pirksti, kas lieti noder  iecienītākās barības – bambusu – satveršanai. Ar sestā pirksta palīdzību viņi bambusu saveļ kā cigāru,  lai būtu ērtāka ēšana.

Bambusa lapas ir pandas galvenā barība. Lai gan dzīvnieciņš ir gaļēdājs, patiesībā tikai 1% tā ēdienkartes sastāda citi augi un gaļa. Bambusam ir ļoti zema uzturvērtība jeb ar to iespējams uzņemt salīdzinoši nelielu enerģijas daudzumu. Tāpēc pandas tos ēd iespaidīgos apjomos – 12–38 kilogramus dienā. Tas nu gan nav nieka darbiņš! Tāpēc pārējo laiku panda atpūšas.

Pandas ir kautrīgi  un nemēdz ieklīst cilvēku apdzīvotās teritorijās. Taču nebrīvē turētie, piemēram, zoodārzos, visai labi pierod pie saviem kopējiem un barotājiem. Mazuļi nekautrējas ķerties ap kājām un rotaļāties.

Jaunajiem pandām ļoti patīk rotaļāties. Skaties video, kā tiem iepaticies zoodārza darbinieces grozs 🙂

Atšķirībā no citiem lāčiem pandas ziemas miegu neguļ. Tie mēdz doties uz blakus teritorijām, kur pieejama barība, taču gaisa temperatūra ir nedaudz augstāka. Turklāt pandas nav apguvuši vēl vienu brūno lāču paradumu – neprot stāvēt tikai uz pakaļkājām.

FOTO: GETTYIMAGES.COM