Droši vien esi pamanījis, ka ir ne vien baltā, bet arī melnā un zaļā tēja. Un kāpēc baltā tēja, kas, jāatzīst, tomēr ir visgaišākā no visām, ieguvusi tieši šādu nosaukumu?

Izrādās, šīs dažādās tējas iegūst no viena — tējas koka, bet atšķirība gan garšā, gan krāsā tiek panākta ar novākto lapiņu dažādu apstrādi. Melnās tējas lapas izklāj un ļauj tām savīst, līdz tās zaudē mitrumu, cietību Kāpēc balto tēju tā sauc, un lielāko daļu svara. Pēc tam lapiņas sarullē, kā rezultātā izdalās ēteriskās eļļas un sākās lapu “ieraudzēšana” jeb, kā zinātniski dēvē, fermentēšana. Tad lapas uzkarsē, lai apturētu šo procesu, novērtē kvalitāti un iepako. Savukārt zaļo tēju iegūst, lapiņas karstumā ātri izkaltējot uzreiz pēc novākšanas. Turpretī baltā tēja tiek gatavota, lapiņas apstrādājot vismazāk — tās vienkārši zžāvē svaigā gaisā. Labākās baltās tējas šķirnes tiek gatavotas no pavisām jaunām tējas lapiņām, kuras vēl ir pārklātas ar zīdaini baltu pūku. Tieši šā iemesla dēļ balto tēju tā sauc.

No izdevniecības arhīva