Kartupeļi bieži vien parādās Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē. Taču kā gan cilvēki izdomāja, ka tos var ēst?

Kartupeļu dzimtene ir Dienvidamerika, kur savvaļas kartupeļi sastopami joprojām. Apzināti audzēt kartupeļus pirmie sāka Dienvidamerikas indiāņi aptuveni pirms 14 tūkstošiem gadu. Viņi ne vien lietoja tos pārtikā, bet arī pielūdza kā svēto. 1553.gadā spāņu vēsturnieks, konkistadors un garīdznieks Pedro Sjeza de Leons sīki aprakstīja kartupeli un tā pagatavošanu. Viņš rakstīja, ka tas ir viens no indiāņu pamatēdieniem un pēc vārīšanas kļūst tikpat mīksts kā cepts kastanis.

16. gs. kartupeli uz Eiropu atveda spāņu jūrasbraucēji. Tiesa, sākumā to uzskatīja par košumaugu. Tikai vēlāk, kad tika pierādīts, ka augs nav indīgs, bet gan ļoti garšīgs, eiropieši to sāka arī ēst.