Sīpolus pavāri izmanto visai bieži – tos var likt gan salātos, gan lietot cepot gaļu, gan pievienot dažādos citos ēdienos. Taču daudziem cilvēkiem šī garduma sagriešana sagādā mocības… Uzzini kāpēc!

Griežot sīpolu šķēlītēs, no tā izdalās ķīmiska viela, kas izraisa acu asarošanu un dedzinošu sajūtu.

Tas notiek tā:

  1. Nazis sagriežot “atver” sīpola šūnas, atbrīvojot no tām fermentus — bioloģiskas molekulas, kuras piedalās un paātrina dažus ķīmiskos procesus.
  2. Fermenti piedalās ķīmiskā reakcijā, un no sīpolā esošajām vielām vispirms veidojas sēru saturoša skābe, kura, tālāk to sašķeļot, izdala īpašu gāzi.
  3. Šī gāze izplatās pa gaisu un sasniedz tavas actiņas.
  4. Gāze stimulē acu, deguna, mutes nervu šūnas, radot dzelošu un sāpīgu sajūtu.
  5. No acīm izdalās asaras, lai šķīdinātu pēkšņo gāzes “uzbrukumu”.

Lai nebūtu jāraud:

  • Griez sīpolu zem tekoša ūdens.
  • Ik pa brīdim skalo nazi ar aukstu ūdeni.
  • Ar ventilatoru pūt gaisu prom no acīm.
  • Uzliec aizsargbrilles.
  • Notīrītus, vēl nesagrieztus sīpolus uz 15 minūtēm ieliec ledainā ūdenī.

Kāpēc auksts ūdens palīdz?
Pazeminoties temperatūrai, teju visas ķīmiskās reakcijas notiek lēnāk.